Paisatges de Catalunya

Gen 05, 2016 48

Situat al nord-est peninsular, Catalunya cobreix un àrea de 32.000 km2 i compta amb 7 milions d’habitants. Historia, llengua pròpia i una arrelada tradició cultural, política i jurídica diferent, han donat forma a la personalitat de la gent i el país. Catalunya era una província romana, poblada llavors per Gods i Alans pel 470 dc. Els àrabs van conquistar part de la regió a l’any 712, però van ser expulsats 76 anys més tard pels catalans aliats amb Carlomagno.  

Comtes Francesos posteriorment van governar Catalunya construint un domini independent. Al 1137 es va unir amb el Regne d’Aragó i més tard es va aliar amb el Regne de Castella. L’estat francès va dur a terme invasions durant tres períodes de temps entre 1640 i 1813. França i Castella influencien a Catalunya contribuint a un gran rebuig, per la qual cosa es dóna el desenvolupament d’una cultura diferent, la Catalana.
Catalunya és avui una comunitat autònoma dins d’Espanya amb un govern propi. Té idioma propi, es el català, una llengua Romanç que té estatus de cooficial junt al castellà (espanyol).
Catalunya és una de las regions més pròsperes d’Espanya. L’agricultura es diversa, blat de moro, blat, sègol, lli i arròs son els principals cultius cerealístics i ametlles, castanyes, nous, figues, raïm i moltes altres fruites son cultivades a Catalunya. La ramaderia és extensiva e intensiva, es crien porcs, cabres, vaques i ovelles. Entre les principals industries son la pesca, el vi, la fabricació de tèxtils de cotó, i la industria de l’ automòbil.
Catalunya és una terra de rics i variats paisatges i conserva un ric patrimoni cultural i arquitectònic. El Pirineu català, amb cims de més de 3.000m, és la serralada que ens separa de França, a tota la part nord del país. Muntanyes que son ideals per l’ esquí, el senderisme, la caça i la pesca, mentre que els 580 kilòmetres de costa mediterrània, on els alts penyasegats i recòndites cales de la Costa Brava i la Costa del Garraf s’alternen amb les llargues platges de sorra de la Costa Brava, Costa del Maresme, Costa Daurada i el singular entorn natural del Delta de l’Ebre ofereix las condicions perfectes pels esports nàutics. 
A l’interior hi ha una naturalesa molt salvatge encara, amb més de 11 parcs Naturals protegits i té també moltes ciutats impregnades de caràcter, amb magnífics edificis històrics, entre ells Lleida, Girona, Tarragona, Manresa, Vic i molts altres.
Barcelona, capital cosmopolita de Catalunya és una de las ciutats més fascinants del Mediterrani, que ofereix una vibrant vida cultural, bones compres i molts esdeveniments esportius i de serveis. Ciutat internacional de Fires i Congressos.
Tots aquests factors, junt amb una tradició establerta del bon menjar, excel·lents restaurants amb varies estrelles Michelin, abundant allotjament i excel·lents serveis e instal·lacions, fan de Catalunya una de les principals regions turístiques d’Europa.

Els Pirineus a Catalunya

Bells cims amb imponents llacs i embassaments a les valls de capçalera dels rius, que reguen els plans de la zona central fins les seves magnifiques platges, tot això amb només una distancia de 150 km. Llocs d’ interès: un ric patrimoni d’art romànic, parcs naturals i reserves de vegetació i d’aus, i pobles molt pintorescs.

Alt Empordà

És una regió amb una gran cultura i riquesa paisatgística, marcat per la seva ubicació geogràfica a la zona més nord-oriental de la Península Ibérica, s’ha convertit en una zona de pas (persones, mercaderies, etc.). Les seves fronteres naturals son els Pirineus, el Mediterrani i el pla de l’Empordà que l’uneix amb el Baix Empordà i l’àrea de l’Alta Garrotxa. Tots aquests aspectes fan del paisatge de l’Alt Empordà un lloc únic que uneix el mar i les muntanyes que junt amb el vent del nord, La Tramuntana, han marcat la cultura, la gastronomia, els oficis tradicionals i l’estat d’ànim dels pobles que s’han establert aquí fa milers d’anys.
Els dolmens i menhirs de la zona de l’Albera i del Cap de Creus destaquen els llocs més notables de la nostra prehistoria, així com els restos grecoromans d’Empúries i la ciutat de Roses. D’aquesta època medieval, ens trobarem amb esglésies romàniques, el monestir de Vilabertran i de Sant Pere de Rodes. D'una època posterior, tenim l’estil gòtic de la Catedral de Castelló d'Empúries i alguns edificis modernistes, fins arribar als nostres temps amb el geni de Salvador Dalí i el seu Teatre Museu de Figueres i la casa de Portlligat en Cadaqués.
Però tots aquests elements no poden ser entesos sens el paisatge de l’Empordà, una bona part dels quals està protegit: el Parc Natural dels Aiguamolls de l’ Empordà, Cap de Creus, i el port Natural de l’Albera. Un altre component important de l’ Alt Empordà es la gastronomia i l’industria vitivinícola

Albera

És una de les regions vinícoles més apreciades. Moltes de les bodegues aquí estan obertes per fer una Cata o degustació. Llocs que bé mereixen la pena visitar son Cantallops i Perelada, dominada per una poderosa fortalesa (segle XIV-XIX).

Aiguamolls  

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’ Empordà va ser declarat un àrea protegida després d’una llarga campanya ecologista amb una intensa defensa, per evitar el desenvolupament industrial i turístic de la zona i preservar la seva naturalesa. La flora d’aquesta àrea protegida es troba associada principalment amb el terreny pantanós o planes d’ inundació, i per tant, es possible observar la presencia de plantes típiques en aquest tipus d’ambient.
Finalment, un no ha de deixar de costat la considerable representació de la fauna que pot trobar-se a la zona, per exemple la llúdriga, els flamencs i la cigonya blanca, especies que van ser reintroduïdes amb èxit fa alguns anys. Gran zona de migració, fins 300 tipus d’aus diferents.

La regió volcànica de La Garrotxa

El major exemple de paisatge volcànic de la Península Ibérica. Té uns quaranta cons volcànics i més de 20 efluvis visibles de lava de basalt. La pluja, el sol i el clima variat li proporcionen, sovint, exuberant vegetació: boscos de faigs, alzines i roures de valor paisatgístic excepcional. Descobreix la gran varietat de pobles de muntanya, castells medievals, esglésies i badies amb historia repartits pel territori.

L’Alta Garrotxa

Aquesta àrea es sens dubte l’àrea més important del Pre-pirineu oriental degut a la seva diversitat i un entorn excepcional. El seu relleu molt abrupte ha modelat el paisatge, vegetació, fauna i els assentaments humans durant la seva historia i ha permès la sostenibilitat d’un espai natural relativament aïllat que conserva una important riquesa biològica. Tant es així que ha sigut declarat un espai d’ interès Natural.
El relleu de l’ Alta Garrotxa, marcat per profundes valls, rodejades de llargs penya-segats i parets de roca, es el que dona nom a la zona: les "garrotxes" son aspres terres improductives. El paisatge de l’Alta Garrotxa és verdaderament espectacular, no només per la magnificència de la seva topografia sinó també per la massa forestal, dominada per alzinars i rouredes.
Aquest ric i extens territori està dotat d’un gran patrimoni cultural: llocs arqueològics, masos, llogarets, ermites i llocs de fabricació de carbó vegetal.

La Costa Brava

La Costa mediterrània més a l’est és la més salvatge i es caracteritza perfectament per ser una costa rocosa, agresta, fuetejada pel vent del nord peninsular, que s’estén des de Portbou fins Blanes, casi 200 km de longitud. A finals del segle XIX van ser els artistes que descobrint la qualitat única de llum, clima temperat i l’agresta bellesa del litoral. Al 1930 la Costa Brava s’havia convertit en un destí per la avantguarda intel·lectual. L’ augment de riquesa degut a la reconstrucció de l’economia després de la segona guerra mundial va portar els europeus a la Costa Brava. Es quan va aparèixer el turisme, com Lloret de Mar i Platja d´Aro. Però afortunadament hi ha molts pobles originals i característics, amb belles platges per visitar (per exemple Cadaqués, Tossa de Mar, San Feliu de Guixols, L´Escala, Begur i Palafrugell, entre d'altres).

Cap de Creus

La península del Cap de Creus és una de las reserves naturals més grans i protegides de Catalunya, amb una àrea total de 13.886 hectàrees, els espectaculars afloraments geològics son un dels trets més significatius del Parc Natural, amb les seves formes complicades i belles que sovint causen en els visitants l'efecte de deixar-se portar per la imaginació.. Aquest paisatge estrany, llunar modelat pel vent, el temps i les onades, i més recentment pels incendis salvatges ha aparegut en un bon número de pintures de Dalí. Pels amants de la naturalesa, el territori del Cap de Creus té gran diversitat floral, notable pels seus endemismes. Llocs que ve mereixen una visita son: Monestir de Sant Pere de Rodes i els llogarets encantadors del Port de la Selva i Cadaqués.

Figueres

Amb 40. 000 habitants Figueres es la capital de la comarca de l’Alt Empordà i actua com el centre econòmic, comercial, social i cultural del municipi. donar un passeig per la Rambla en plè centre de la Vila, es disfrutar, i no et perdis el museu més visitat d’Espanya: el Museu Dalí. Aquest museu va ser inaugurat al 1974 i contè un ampli espectre d'obres que cobreixen la trajectòria artística de Salvador Dalí (1904-1989). Dalí va transformar l’antic teatre de l’edifici en un verdader temple del seu propi art.

Girona

Girona és una ciutat universitària amb uns 90.000 habitants i va ser fundada al segle V pels Íbers, abans de que caigués en mans dels Comptes de Barcelona. Al segle IX, romans, àrabs i francs s’havien col·locat aquí degut a la seva situació estratègicament privilegiada al costat d’una autovía de l’antiguitat, la via Augusta. El riu Onyar separa la bulliciosa ciutat nova del casc antic, (construït en un turó) ofereix una gran quantitat i varietat de la arquitectura històrica. Aquí pots trobar l’antic barri jueu, on la minoria significativa però segregada va residir entre els segles IX i XV.
L’imponent catedral, l’església de Sant Feliu, l’edifici dels banys àrabs molt ben conservat, construït al segle XII, es un exemple excepcional de disseny àrab i romànic i els altres nombrosos museus que val la pena visitar.
Un passeig per les muralles medievals que rodegen la ciutat ofereixen espectaculars vistes de la ciutat i dels seus voltants.

Barcelona

Barcelona es la capital històrica de Catalunya (1,6 milions d’ habitants), gran centre industrial, turístic i esportiu i amb el port més important del mediterrani. És la segona ciutat més important en mida e influencia de l’estat Espanyol.
La ciutat té una llarga tradició artística i es famosa per els seus espectaculars i variats estils arquitectònics, especialment el gòtic i d’art modernista, exemplificat per Antonio Gaudí. Hi ha molts restaurants i grans botigues de moda i els passejos davant el mar son perfectes per relaxar-se.
La ciutat s’estén al nord de la desembocadura del riu Llobregat, rodejada de turons de granit i pissarra. El centre històric es troba als peus de la muntanya de Montjuïc (191m) on va ser construïda una fortalesa al segle XVII.
El barri Gòtic és el centre de la ciutat vella de Barcelona. Molts dels edificis son de temps medievals, alguns ja de l’assentament romà de Barcelona. El Modernisme arquitectònic Català (conegut sovint com Art Nouveau a la resta d’ Europa), s’havia desenvolupat entre 1885 i 1950, deixant una herència important a Barcelona. Un gran nombre d’ aquests edificis son patrimoni de l'humanitat. Especialment notable és l’obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, que es pot veure a tota la ciutat. La seva obra més coneguda es el Parc Güell i l’església immensa però encara inacabada de la Sagrada Família, que s'esta construint des de 1882, essent finançada per donacions privades. Al 2007 es va planejar l’acabament per el 2026.
Amb contrast amb el barri gòtic, el passeig marítim recentment renovat compte amb un aquari, les remodelades i netes platges i altres atraccions.
Barcelona alberga un gran número de museus, que cobreixen diferents àrees i èpoques. El Museu Nacional d’art de Catalunya posseeix una col·lecció ben coneguda d’art romànic, mentres el Museu d’art contemporani de Barcelona es centra en l’art català i el castellá d,ençà del 1945. La Fundació Joan Miró, el Museu Picasso i la Fundació Antoni Tàpies sostenen importants col·leccions d’aquests artistes de renom mundial.
Varis museus cobreixen els camps de l’historia i l’arqueologia, com el Museu d’ historia de la ciutat, el Museu d’historia de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu marítim de Barcelona.