Transhumància

Nov 30, 2020 81

“Sumat a l’aventura!”

8 dies / 7 nits - 5/6 hores x 6 dies a cavall (només una setmana a l’any)

Benvinguts a la ruta de la transhumància. L’invitació de la nostra portada diu: “sumat a l’aventura” mai més cert, prepareu-vos per viure uns dies intensos de naturalesa i,

relacions humanes, gràcies als nostres cavalls i gossos i a les vaques que acompanyem en el seu trànsit semestral en busca del seu suport i clima adequat, en definitiva, en busca de l’ eterna primavera.
Aquesta ruta no esta exempta de dificultats, per lo que es demana la màxima col·laboració de tots i funcionar com un equip compacte; no és una simple ruta de turisme eqüestre, tenim una escomesa, fer arribar en perfectes condiciones el ramat que transportem, per lo que tindrem que emprar totes les nostres dots d’organització i companyonia. Les dificultats son variades, passarem per carreteres, poc transitades, però amb vehicles, tot plegat; boscos densos, alguns amb molta malesa, rierols, a vegades abundants i a vegades escassos, dies de pluja i/o de fred, no ho sabem, valls i canyades profundes i altes muntanyes, camins amples i senders estrets per on creus que no es pot passar.
Per un altre part els hotels i camping i el lloc d’ acampada escollits son de lo millor, tots amb encant i l’equip humà al nostre servei, de tracte impecable. Llocs de descans, olors, sensacions i paisatges de somni, animals per arreu…
Serà apassionant.

Vilaür (can Sort) - Vilanant - Terrades - Albanya - Coll del Malrem - Rocabruna - Camprodon
Year 2019 : 26 May-2 June


DIA 1. BENVINGUTS A CAN SORT
 
La casa de turisme rural de Can Sort ens serveix de portal d’acollida a la deliciosa comarca de l’Empordà que ens rep i dona la benvinguda a aquesta ruta de la transhumància de l’era moderna. Val més una imatge que mil paraules. Us convidem a obrir el vincle de la pàgina web d’aquest hotel per que pugueu ja imaginar-vos el lloc de trobada e inici del nostre viatge. Abans del sopar explicarem el programa de la setmana degustant un dels bons vins i amb molt de cos de la regió. Anem a parlar de les característiques dels nostres cavalls anglo-àrabs, creuats d’àrab i paint horse. Tindràs l’oportunitat d’una conversa individual per trobar el cavall idoni para a cada genet. Després es pot gaudir d’un sopar fantàstic.
Es necessari portar junt amb l’ equipatge un sac de dormir i una estoreta per les nits de bivac que seran dimecres i dijous. Intentar portar només l’equipatge imprescindible i amb roba apta per muntar amb pluja. Apart també son necessàries moltes ganes de passar-s’ho bé i una forma física adequada per muntar unes 6 hores diàries.

DIA 2. LA RUTA COMENÇA
Després d’esmorzar, preparem els cavalls amb l’ ajuda del nostre guia i deixem Can Sort seguint una pista vorejada de romaní i farigola amb vistes espectaculars sobre els boscos i camps de la finca. Direcció al riu Fluvià, per plans i turons, alternem trots i galops tot passant per plantacions d’oliveres, vinyes, camps, granges i esglésies immersos en el tan peculiar paisatge de l’Empordà. Avui, no anem a muntar amb el bestiar, però preparem la nostra estratègia d’equip per “treballar” demà en perfecta coordinació. La nostra destinació es l’encantador Hotel Mas Jonquer, on gaudirem d’ un reconfortant sopar en companyia del pastor. Ens explicarà amb detall les pautes i les precaucions a tenir en compte per reunir i acompanyar el bestiar a partir de demà.

DIA 3. TROBADA AMB EL BESTIAR
Ens llevem a les 7 del matí i després d’esmorzar anirem a ensellar els nostres cavalls. El bestiar s’ha avançat i haurà sortit a les 5,45 del matí amb el pastor i el seus gossos. Comencem el dia amb pas alegre fins Terrades, la nostra primera etapa. La zona que passarem fins arribar a Terrades, es un bosc de garriga arbustiva i sòl calcari, zona de molta pedra i de construccions antigues “d'arquitectura tradicional de camp”, barraques de pastor i murets construïts amb les pedres de neteja dels camps. A l’ arribar a l’ermita de St. Quirze d’Olmells la vegetació canvia completament per convertir-se en bosc mediterrani arribant a Palau Surroca i al Castell de la Roca. D’aquí a Terrades hi ha un sospir, entrant just al costat de l’ ermita de Sant Sebastià. Llavors ens desviarem una mica de la ruta del bestiar, que seguirà per carretera, fins arribar a la Serra de Serrallonga per així contemplar el pantà de Boadella, seguin-lo en sentit decreixent fins convertir-se en el riu Muga, que ens portarà fins St. Llorens de la Muga, on trobarem el bestiar i els pastors per, junts fer el picnic del dia. Després de reposar unes dos hores aproximadament reprendrem la marxa, per fer el que queda del camí junt amb el bestiar, atravessant el poble d’Albanyà, arribaren fins al camping Bassegoda, on soparem i passarem la nit, deixant els nostres cavalls junt al bestiar en un camp exprés per aquesta funció. Ens instal·larem còmodament a unes casetes de fusta tipus bungalows on podrem comentar la nostra experiència d’avui sota el porxo.
Pels amants de lo salvatge, és un lloc ideal, un racó perdut en mig de la naturalesa i la porta a lo desconegut, ja que en les següents 48 hores no trobarem civilització per cap lloc, només vestigis d’unes ermites dels segles XI i XII i cases en ruïnes. Nosaltres sols i sense cobertura de mòbils.

DIA 4. CREUANT EL MASÍS DEL BASSEGODA
Després d’esmorzar anirem fins el camp on tenim els nostres cavalls per preparar la sortida, iniciant la ruta del dia per una pista forestal immersa en un bosc tupit de roures i pins. Al voltant del migdia trobarem el bestiar que haurà sortit a punta de dia. Preparats per vistes impressionants i olors a naturalesa molt suggerents.
Des d’avui perdem de vista l’ asfalt i ens introduïm en el massís del Bassegoda (895 m.) que domina tota la vall, recorrent els camins paral·lels al “torrent del pincaró” subsidiari del riu Muga, en direcció al Coll del Bassegoda i al Coll del Principi, (1.172 m), pujant a cavall les temudes “escaletes”, preciós i escabrós sender de pedra. Aquí en aquesta immensa plana oberta com un clar en aquest bosc de pi vermell, retrobarem el bestiar, i farem el picnic del dia tots junts. Despres els avançarem per descendir suaument fins la casa de la “Comella”. Un cop tancat el bestiar, ens traslladarem a cavall fins el “Morató” on farem el campament per passar la nit al costat dels nostres cavalls, que pastaran lliurement en prats d’ herba fresca que l’ equip de suport ens haurà tancat a l’efecte. Es de destacar el valor cultural d’aquesta vall, on hi ha no menys de quinze santuaris, ermites i monestirs, tots datats entre els anys 980 dc i 1.200 dc, segles del X al XIII. Sant Pere d’ Albanyà, Sant Bartomeu del Pincaró, Sant Miquel de Bassegoda i Sant Julià de Ribelles com a mes destacats.

DIA 5. UN MÓN DE SILENCI I DE NATURALESA PURA
Ens llevem a les 7 del matí i després d'esmorzar anirem a pels nostres cavalls per anar a buscar la resta de bestiar, fins la casa de la Comella, on ho vam deixar el dia anterior, iniciant la ruta tots junts a continuació. Després d’un inici en suau descens serpentejant, travessant i creuant el riu, sortim de la casa de la Comella que dona nom al rierol que anem seguint i pasem per St. Julià de Ribelles. Deixant a la nostra dreta el camí direcció a l’ Hostal de la Muga, iniciem la ruta fins els plans del “Morató” perfectament regats pel Riu Muga, on deixarem el bestiar per pernoctar prop del campament i nosaltres realitzarem el menjar del picnic del dia.
Descansarem allà, i ens podrem banyar a les clares aigües del riu, dedicant la tarda a passeig i descans, romanent on ja vam dormir la nit anterior.

 

DIA 6. TORNANT A LA CIVILITZACIÓ
Avui el dia és molt llarg, ens llevarem a les 6 del matí i després d’esmorzar ensellem els nostres cavalls, que estaran pastant al costat del campament-bivac i reunim el bestiar. Amb els pastors, comencem la pujada per un sender que ascendeix lenta però decididament en mig de l’espessor del bosc. Ens trobarem un terreny casi verge on ens tindrem que protegir de les esgarrapades de les rames a la vegada de no perdre de vista les vaques i vedells que portem, per no perdren cap. A la nostra esquerra queda el “pic de les bruixes” sobre uns farallons de pedra que ens barren el pas i obliga a anar fins el Coll de les Falgueres, que apareix com un clar d’herba en mig d’aquest bosc fantasmagòric que fa honor al cim que ho presideix. Estem ja en territori francès, amb pistes amples i més transitables.
Descendim fins el riu que travessa el poble de “La Manere” per tornar a ascendir fins el Coll del Malrem un altre vegada en territori nacional. Un cop passat el Coll del Malrem per un espès bosc de faigs i roures, tornem a baixar suaument fins la carretera de “Can França” on farem la parada de menjar-picnic tots junts. Seguirem amb els nostres cavalls i les vaques fins el poblet de Rocabruna, on estem allotjats a la casa de turisme rural Casa Etxalde a l’interior d’ un bosc típic de la Garrotxa.

DIA 7 EN BUSCA DE L’ ETERNA PRIMAVERA

Després d’un copiós esmorzar, ens permetrem avui llevar-nos una mica més tard. Ensellem per última vegada els nostres cavalls i anem a la trobada del bestiar per conduir-lo per la carretera de Rocabruna fins l’ urbanització de Font-Rubí i pel camí de Coll Pregon, baixant suaument fins a la Vila de Camprodon que hem de creuar forçosament ja que esta instal·lada sobre del “pas ramader” que travessa el poble. La nostra arribada és espectacular! Agafem llavors la carretera direcció a Setcases i fem parada i fonda a la finca de la Moixa de Llanars on deixarem el bestiar i els cavalls, acabant aquí la ruta de la transhumància. Després de dinar dedicarem la tarda a un merescut descans als jardins o la piscina de l’ Hotel Camprodon.

DIA 8 ADÉU AMICS!
Esmorzar i sortida,… Esperem veure-us aviat un altre cop! (perquè no en una ruta a la platja?)

 

Allotjament 
Can Grau / Can Sort - www.cansort.com
Mas Jonquer - www.masjonquer.com / Hotel Masia La Palma www.masialapalma.com
Camping Bassegoda Park - www.bassegodapark.com
Casa Etxalde - www.etxalde.net / Can Soler - www.rourevell.com
Hotel Camprodon - www.hotelcamprodon.com

NOTE: Due to the special nature of this route, which depends on the weather and the complications involved in bringing cattle, the organization reserves the right to modify the itinerary if necessary.